Word vrijwilliger bij Stichting SIV!
“Wat vind ik nou zo leuk aan de vakantieweken? Daar kan ik heel kort en duidelijk in zijn: dat is dat je eindelijk een keer de tijd hebt voor mensen.”
Lees hier het verhaal van Janneke
Welkom!
Zonder vrijwilligers kunnen onze gasten niet op vakantie! Daarom zijn we ontzettend blij met en dankbaar voor onze vrijwilligers. Of je nu veel ervaring hebt in de zorg of dat het allemaal nieuw is voor je, je bent bij ons meer dan welkom. Als je onze gasten ziet genieten, zul je merken dat zorg en aandacht echt een verschil kunnen maken in iemands leven. Voor onze gasten is het leven niet altijd even makkelijk en zij kunnen echt uitkijken naar een vakantieweek. Zij hebben tijdens deze week meer tijd om hun verhaal te doen, te ontspannen en contact te maken met anderen. Het geeft enorm veel voldoening om de gasten een geweldige week te bezorgen.
Ook voor onze vrijwilligers is het een week om van te genieten. De gezelligheid onder de vrijwilligers, de humor van de gasten, het vergeten van kleine alledaagse zorgen, het zijn dingen waardoor onze vrijwilligers jaar na jaar met het SIV meegaan. Je helpt als vrijwilliger het leven van een ander een beetje mooier te maken, terwijl je zelf ook plezier hebt. Iets mooiers kan er toch niet zijn?
Wat doet een vrijwilliger?
Als vrijwilliger zorg je ervoor dat onze gasten alles hebben om een leuke vakantie te beleven. Dit begint ‘s ochtends met het helpen met wassen en aankleden. Sommige gasten hebben meer hulp nodig dan anderen. Tijdens de dag help je bij activiteiten, duw je rolstoelen en help je waar nodig met het eten.
Het blijkt dat beginnende vrijwilligers vaak opkijken tegen de lichamelijke zorg en dit overschatten. Als je hier geen ervaring mee hebt, is dit begrijpelijk. Maak je er niet teveel zorgen om. Vrijwilligers werken altijd in teams van twee en een onervaren vrijwilliger wordt gekoppeld aan een ervaren ‘maatje’. Hij of zij leert je de kneepjes van het vak. Ook andere vrijwilligers zijn graag bereid je te helpen en vragen te beantwoorden. De twee maatjes krijgen twee of drie gasten toegewezen die zij altijd helpen bij het opstaan en naar bed gaan. Medische handelingen worden uitsluitend door de geregistreerde verpleegkundigen uitgevoerd.
Leiding van de week
De algemeen leider is verantwoordelijk voor het verloop van de vakantieweek. De hoofdverpleegkundige ziet toe op de (medische) zorg voor de gasten. Met vragen over de zorg kun je altijd bij hem of haar terecht. Verder gaat er een geestelijk verzorger mee (behalve op sommige kleine weken). Deze is een luisterend oor voor de gasten, maar zo nodig ook voor de vrijwilligers.
De vakantieweek
De vakanties worden doorgebracht in speciaal aangepaste accommodaties waarin alle voorzieningen aanwezig zijn om mensen met een functionele beperking te verzorgen. De vrijwilligers slapen op één- of twee persoonskamers. De kost en inwoning voor de vrijwilligers wordt vergoed. Reiskosten kun je bij SIV declareren via dit formulier.
Misschien ben je benieuwd naar hoe een dag er zo’n beetje uitziet. In de ochtend help je samen met je maatje je gasten bij het wassen en aankleden. Daarna gaan we als groep aan het ontbijt. Tijdens de maaltijden help je zo nodig de gasten die bij jou aan tafel zitten. Overdag wordt de zorg verdeeld naar gelang het programma. Altijd ben je alert op gasten die misschien je hulp nodig hebben. Er is tijd om een ommetje te wandelen, een spelletje te doen of een praatje te maken. Ook is er voor de gasten vaak iets te knutselen. Hier is ook hulp bij nodig. Na de lunch hebben we een rustuurtje. Ook jij kunt dan even iets voor jezelf doen. We maken tijdens de week ook uitstapjes, bijvoorbeeld naar een dierentuin, museum of een winkelgebied. Daar zijn altijd vrijwilligers nodig die de rolstoelen duwen. In de avond is er meestal een avondprogramma. Dit kan van alles zijn: een optreden, een spelletjesavond of rolstoeldansen. Nadat jij en je maatje jullie gasten naar bed hebben geholpen, is er misschien nog tijd voor een drankje, voordat je zelf ook gaat slapen.
Kan iedereen mee als vrijwilliger?
In principe kan iedereen tussen de 18 en 70 jaar mee als vrijwilliger. Je moet wel in staat zijn om dit werk te doen, zowel fysiek als geestelijk. Je gaat om met gasten die een (ernstige) lichamelijke beperking hebben. Dat vraagt om een zekere geestelijke stabiliteit. Het duwen van rolstoelen, het verzorgen van gasten, het gebruiken van een tillift, vragen om een gezond bewegingsapparaat. Je moet in een team kunnen werken. Stichting SIV heeft een christelijke grondslag, maar iedereen is als gast of vrijwilliger welkom. Wij respecteren ieders levensovertuiging. Het enige dat wij van onze vrijwilligers vragen is dat zij de grondslag van de Stichting respecteren. Wees in een vakantieweek vooral jezelf en doe of zeg geen dingen waar je niet achter staat.
Meer informatie of aanmelden
Is vrijwilliger worden bij Stichting SIV iets voor jou? Meld je dan nu aan via dit formulier of neem contact op via buro@stichting-siv.nl